ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ BACH

Η ανθοθεραπεία είναι μια ενεργειακή, εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί τα ανθοϊάματα. Στη δεκαετία του 1930, ο Άγγλος γιατρός  Έντουαρντ Μπαχ (1886 – 1936), παθολόγος και βακτηριολόγος, ανακάλυψε την θεραπευτική δράση των ανθέων και παρασκεύασε ανθοϊάματα από 38 άνθη, τα γνωστά ως ανθοϊάματα Bach. Ο Μπάχ πίστευε ότι, η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα μιας εδραιωμένης, αρνητικής νοητικής κατάστασης –με άλλα λόγια αποτέλεσμα των ίδιων μας των αρνητικών σκέψεων– και ότι θεραπεύοντας αυτήν την κατάσταση, θα μπορούσε να προληφθεί μια ασθένεια, ή αν αυτή είχε ήδη εκδηλωθεί, να ανακουφιστεί ο ασθενής και να επιτευχθεί η ανάρρωση. Ο ίδιος έλεγε: «θεράπευσε τον ασθενή, όχι την ασθένεια», δηλαδή όχι το σύμπτωμα, αλλά την αιτία του.

Η ανθοθεραπεία διαφοροποιείται από την ομοιοπαθητική, καθώς ο δρ Μπαχ υποστήριζε, ότι: «δεν μπορείς να θεραπεύσεις χορηγώντας όμοιο στο όμοιο». Ο Μπαχ έλεγε μάλιστα, ότι η δράση των ανθοϊαμάτων είναι σαν την ωραία μουσική, που ανυψώνει τη φύση μας και μας φέρνει πιο κοντά στην Ψυχή μας.

Καθώς τα ανθοϊάματα δρουν στη μη υλική υπόσταση του ανθρώπου, δεν έχουν παρενέργειες. Έτσι, μπορούν να δοθούν άφοβα ακόμη και σε βρέφη, παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους, αρρώστους, αλλά μόνο με την οδηγία και την παρασκευή από εγκεκριμένο θεραπευτή.

 

ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ

Στη διαδικασία της θεραπείας με τα Ανθοϊάματα Bach, ο θεραπευτής διαμορφώνει το προφίλ του θεραπευομένου μέσω ενός εκτενούς ερωτηματολογίου στο οποίο εκείνος καλείται να απαντήσει. Στη συνέχεια και βάσει αυτών των απαντήσεων γίνεται η επιλογή των κατάλληλων ανθοϊαμάτων. Ο θεραπευόμενος μπορεί να χρειαστεί να κάνει δύο ή περισσότερους κύκλους θεραπειών, μέχρι να επιτευχθεί η συναισθηματική εξισορρόπηση και να είναι εμφανή τα αποτελέσματα.